Leg jouw dikke eieren!

Of ik dan niet meer graag les geef? Die vraag werd mij de voorbije weken regelmatig gesteld.

Jawel, ik geef nog steeds heel graag les!

Maar waarom wilde ik dan iets anders? Waarom startte ik dan met een eigen praktijk in bijberoep?

Ik kon zelf lang niet antwoorden op die vraag. Ik liep al enkele jaren met een zekere onrust rond, ik begreep helemaal niet van waar die kwam. Want ik deed alle aspecten van mijn werk heel graag: het leerkracht-zijn, mijn functie van mentor in aanvangs – en stagebegeleiding en mijn rol van interne vertrouwenspersoon.

De voorbije jaren volgde ik heel wat nascholingen en opleidingen. Telkens had het onderwerp iets te maken met “begeleiding van mensen”. Elke keer opnieuw zei ik: “Fantastisch, hier wil ik meer mee doen!”. Ik voelde hoe dit mij energie gaf, ik voelde hoe ik op die momenten herleefde, ik voelde een passie voor alle onderwerpen binnen het thema “begeleiding van jongeren en volwassenen”. 

Maar ik drukte dit telkens zelf weer de kop in: het mocht niet, ik had geen tijd, ik was te oud, het was niet te combineren met mijn gezinsleven, het was onmogelijk te combineren met de drukke job en het bijberoep van mijn man, ik durfde niet, ik kon dat niet … Ik zag alleen de onmogelijkheden en ik werd overspoeld door heel wat beperkende overtuigingen.

Tot het ontplofte in de zomer van 2017. Alles wat ik zolang weggeduwd had, kwam in 1 keer naar boven. Ik wist niet wat me overkwam. Het was heftig. Als ik er al eens iets tegen iemand over vertelde, werd er al snel lacherig over gedaan en werden mijn gevoelens geklasseerd onder de noemer “de midlife”. Alles wat je als 40-plusser wel of niet wil doen, krijgt plots dit label blijkbaar. Ik wist echter dat het niet van voorbijgaande aard was. Daarvoor kwam het van te diep, het kwam vanuit mijn diepste kern. En toch probeerde ik opnieuw om het tegen te houden: eerst met allerlei rationele argumenten, daarna door mezelf emotioneel te “verlammen”. Ik bleef op de rem staan.

Loopbaanbegeleiding heeft me geholpen om alles op een rijtje te zetten, om de knoop te ontwarren. Mijn loopbaancoach liet me mijn beperkende overtuigingen ombuigen in helpende overtuigingen en liet me plots de mogelijkheden zien die er wel degelijk waren. Mijn blik werd ruimer. Waar muren waren, verschenen deuren. Ik kwam weer in beweging.

En toen liet ik in het kader van loopbaanbegeleiding een KernTalentenanalyse doen. Mijn analyse gaf me dat extra stukje inzicht in mezelf. Dankzij mijn analyse kon ik wel antwoorden op de vraag waarom ik meer wou doen op professioneel vlak. In mijn job kon ik veel van mijn sterke KernTalenten uitleven, maar het was niet meer genoeg. Ik had meer ruimte nodig om mijn sterke KernTalenten uit te leven. Sterke KernTalenten zijn als dikke eieren: als je die moet ophouden, zitten ze te wringen en kost jou dat energie. Doordat je je dikke eieren niet kan leggen, laad je niet meer op en krijg je dus geen energie. Ook al deed ik mijn werk nog graag, toch zaten er nog heel veel dikke eieren klaar om te leggen. En ik hield die op. Vandaar mijn innerlijke onrust en al mijn frustraties. 

De KernTalentenmethode gaf me de woorden om duidelijkheid te scheppen voor mezelf en mijn omgeving.

Mijn analyse liet mij ten volle in mijn kracht staan en gaf me het nodige zelfvertrouwen om de stap naar een zelfstandig bijberoep te zetten.

In mijn eigen praktijk maak ik nu een smakelijke omelet met al mijn dikke eieren. Ik werk dagelijks vanuit mijn sterktes, met als gevolg: energie, motivatie en werkgeluk. Mijn “groeistap -omelet” smaakt naar passie!

Ondertussen blijf ik met volle goesting lesgeven. Mijn KernTalentenanalyse toonde dan ook het geschikte profiel voor een bachelor secundair onderwijs. Met hernieuwde energie sta ik voor de klas en blijf ik jongeren en volwassenen op school begeleiden. 

Ik heb het nest om al mijn dikke eieren te leggen gewoon zelf groter gemaakt. En dat voelt zo goed! 

En jij?

Leg jij jouw dikke eieren?

Wil jij ook graag leven en werken vanuit je sterktes?

Ik help je graag op weg!

Van harte,

Nele

 

Categorie: